Somatic Experiencing ®Tillad kroppen af at reagere

seterapi.dk

a

Tillad kroppen af at reagere

Professionel hjælp er ikke altid nødvendig. Ofte er det muligt selv at bearbejde en traumatisk oplevelse, men der er nogle til, som man kan være opmærksom på for at lette helingen.
Efter en traumatisk oplevelse drejer der sig først og fremmest om at give tid og plads til at gøre selv enkle ting; lytte til kroppen og tillade den at reagere.

– bare at åbne hoveddøren eller gå på indkøb kan være angstprovokerende. Når angsten viser sig, handler det om at stoppe op og lade kroppen flade til ro, for derefter at gå forsigtigt videre, siger Ursula Fürstenwald.
Motion og gåture hjælper også, fordi kroppen bliver holdt i gang, og den får brugt den overskydende energi fra kamp-flugtreaktionen.

Endelig kan det hjælpe at fortælle historien til en eller flere nære personer
– Historien skal dog ikke fortælles på engang, fordi det ofte kun forstærker oplevelsen af magtesløshed og angst. Start for eksempel med slutningen og mærk hele tiden efter, hvornår det er nok. For at få fat i ressourcerne kan det være effektfulde at fortælle, hvad man ville have gjort, hvis det have kunnet lade sig gøre i situationen, fortæller Ursula Fürstenwald.

Have a question?