Somatic Experiencing ®Kroppen bliver lammet

seterapi.dk

a

Kroppen bliver lammet

Når man føler sig truet på livet, sker der mange ting i kroppen. Det kan ske pludseligt og voldsomt eller vedvarende over en periode. Den del af hjernen (reptilhjernen), der normalt tager sig af alle de ikke viljestyrede processer i kroppen, for eksempel åndedræt og hjerterytmen, bliver kickstartet. Reptilhjernen sørger for, at kroppen bliver kalr til enten at løbe væk eller kæmpe. Det er to af de instinktive reaktioner, som vi stadig har intakte fra tidligere stadier i reagerer vi ligesom dyr.

Men hvis man ikke kan flygte fra faren eller kæmpe mod den, så træder det tredje og mest primitive forsvar i kraft – fastfrysning. Kroppen bliver ubevægelig i en dødlignende tilstand. Musens reaktion, når katten ”leger” med den, er et godt eksempel på den tilstand. De store energimængder, som blev udløst til at kæmpe eller flygte er stadig i kroppen, men kan ikke udnyttes. Situationen kan sammenlignes med, at man har den ene fod på speederen og den anden på bremsen. Det er denne fastfrosne tilstand, som, hvis den bliver kronisk, kaldes posttraumatisk stress, kendt som PTSD.

Have a question?